A vigasságokat Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter nyitotta meg méltatva a kezdeményezést és szólt az értékmegőrzés fontosságáról. Mint mondta, örvendetes, hogy a nyirádiak felismerték ezt és nagy hangsúlyt fektetnek rá. V. Németh Zsolt, a Hungarikum Bizottságot képviselő és a magyar életmódot védő miniszteri biztos a Márton-naphoz köthető szokásokról beszélt. Leszögezte, ha egy településnek nincs kiemelkedő értéke, rendezvényeit csoportosíthatja a gasztronómia témája köré, így jó lehetősége nyílik bemutatni a helyi ízeket. Nagy Gábor polgármester a helyi értékőrzőkről szólt, kiemelve munkájuk jelentőségét. Ambrus Lajos a készülő, Kincsünk az ecet című könyve anyagát mutatta be és ecetkóstolót tartott, amelyen saját készítésű körte- és almaecettel kínálta az érdeklődőket. Beszélt az ecetkészítés folyamatáról, a végtermék pozitív hatásairól. Somogyi Zoltán Max gasztro tanácsadó a gasztronómia és az egészség kapcsolatát ismertette.
A közös ebéden kemencés libacombot szolgáltak fel káposztával, házi kenyérrel, majd a bor és az ételek harmonizációjáról volt szó a szakmai előadáson és fórumon. A programon a környékbeli települések polgármesterei, civil szervezetek képviselői és vállalkozók vettek részt. Az eseményen a helyi Mi kis falunk kincse kisüzem termékeit állították ki és a Nyirettyű Népzenei Együttes közreműködött.
veol.hu
A közös ebéden kemencés libacombot szolgáltak fel káposztával, házi kenyérrel, majd a bor és az ételek harmonizációjáról volt szó a szakmai előadáson és fórumon. A programon a környékbeli települések polgármesterei, civil szervezetek képviselői és vállalkozók vettek részt. Az eseményen a helyi Mi kis falunk kincse kisüzem termékeit állították ki és a Nyirettyű Népzenei Együttes közreműködött.
veol.hu